Разходите за труд у нас – средно 7 евро на час

Разходите за труд у нас – средно 7 евро на час.

Разходите за труд в ЕС са най-ниски в България – средно 7 евро на час.

Това показват последните данни на Евростат, които са за 2021г.

Средният разход на час за труд в държавите-членки от ЕС е бил 29,1 евро и 32,8 евро в еврозоната. Тази средна стойност обаче покрива значителни разлики в отделните държави, отчитат от Европейската статистическа служба.

Така например на фона на 7 евро на час у нас, работодателите в Дания плащат близо 47 евро за час труд. Там са и най-високите разходи за труд.

Най-близо до заплащането у нас е нивото в Румъния – там средната стойност на разходите за труд е 8,5 евро на час. Най-високи са разходите за труд, освен в Дания, още в Люксембург 43 евро и  Белгия 41, 6 евро.

В разходите за труд, освен заплатите, влизат и социалните вноски на работодателите.

Според данните на Евростат те са най-високи в Швеция и Франция.

Почасовите разходи за труд са се увеличили най-много в Литва през 2021г.

В рамките на еврозоната разходите за труд на час са се увеличили във всички държави членки с изключение на Италия (-1,6 %) и Испания (-0,3 %).

Най-големи увеличения са регистрирани в Литва (+12,5 %), Естония (+6,5 %), Кипър и Словения (+6,2 % всяка), както и Латвия (+6,1 %).

За държавите членки извън еврозоната почасовите разходи за труд, изразени в национална валута,

са се увеличили през 2021 г. във всички страни, като най-голямо увеличение е регистрирано в България (+9,1 %), Полша (+8,2 %) и Унгария (+7,3 %).  Те са се увеличили най-малко в Швеция и Хърватия (+3,0 % всяка).

- реклама -