Разхлабват ли мерките във Великобритания?

Промените в карантината в Англия от началото на следващата седмица ще бъдат много ограничени, заяви говорител на премиера Борис Джонсън. Той допълни, че премиерът е обещал да бъде „максимално предпазлив“ при облекчаване на спазването на социалното дистанциране, което е в сила вече 7 седмици след настъпилата криза с коронавируса.

Борис Джонсън ще направи обръщение към нацията в неделя вечер, за да запознае британците с конкретните решения. По принцип решението на правителството е валидно за цялото Обединено кралство, включващо Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но отделните части могат да следват и собствена политика, ако преценят, че това е нужно.

„Намираме се в критичен момент в битката срещу вируса и няма да правим неща, които ще изложат на риск постигнатия напредък от британската общност“, заяви говорител на премиера след заседанието на правителството, на което бяха изслушани съветите на учените.

Джонсън вече заяви намерението си от понеделник да започне постепенно облекчаване на строгите мерки, но няма очаквания за сериозни промени.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън вече заяви, че лозунгът „Останете по домовете си“ ще остане в сила още три седмици и че няма да се поддаде на натиск за промени в този рисков момент. Правителствата на Уелс и Северна Ирландия са в изчакване на обръщението на премиера към нацията в 21 часа в неделя българско време, преди да решат какви ще бъдат техните стъпки. Преди изявлението на Джонсън могат да се правят само спекулации в какво ще се изразява облекчаването на мерките.

Някои вестници писаха, че ще падне забраната за излизане от домовете и ще се увеличат възможностите за по-голяма физическа активност навън, като се насърчават повече хора да ходят на работа. Правителството е нетърпеливо страната да започне да се завръща към нормалния си ритъм на живот, за да бъде спасена икономиката на фона на мрачната прогноза на Английската централна банка, че британската икономика ще се свие с 14 процента тази година в резултат на пандемията.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър каза, че очаква правителството да запази карантината и партията му подкрепя такъв ход. Той заяви за медиите, че мерките трябва да останат в сила, докато няма гаранции, че случаите на заразяване не намаляват.

Междувременно бе обявено, че рискът при чернокожите британци да починат от Covid-19 е два пъти го-голям отколкото при белите. Анализът е на националната статистика.

Някои азиатски общности, като индийци, пакистанци или с произход от Бангладеш, също са по-рискови от белите поданици на нейно величество.

- реклама -