Разговорът Байдън – Путин продължи малко повече от два часа – ОБНОВЕНА

Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин, осъществен днес чрез видеоконферентна връзка, завърши около 20.10 ч. московско време, което значи, че двамата са говорили малко повече от два часа, предадоха световните агенции. Разговорът продължи по-точно казано два часа и пет минути, изчисли руската агенция РИА.
Двамата лидери разговаряха на фона на страхове от руска военна ескалация в Украйна, съобщи Франс прес.

Както предаде агенция Блумбърг, след разговора си с Путин Байдън смята да обсъди резултата от него с европейски съюзници.

Байдън ще се свърже с френския президент Еманюел Макрон, с германската канцлерка Ангела Меркел и с министър-председателите на Италия и Великобритания – Марио Драги и Борис Джонсън, съобщи Белият дом, цитиран от АФП.

В комюникето се посочва, че Байдън е разговарял и вчера с тези свои съюзници и се е съгласил да остане „в близък контакт“ с тях.

Разговорът между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл, предадоха световните агенции.
Двете страни ще продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.
Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници.
„НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток“, е казал Путин на Байдън.
Руският президент е поискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.
Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността.
Двамата лидери са изразили и надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма.
Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.

Източник: БТА

- реклама -