Разгадаха причината за рак при младите: Ето какво води до смъртоносната болест!

Разгадаха причината за рак при младите: Ето какво води до смъртоносната болест! Остаряването е голям риск при много типове рак, а това означава, че колкото повече години трупаме, толкова е по-вероятно да чуем тревожната диагноза, пише „24 часа“. Според експертите възрастта не е само увеличаване на свещите върху тортата. Става въпрос също и за износването на тялото, причинено от начина на живот. Фактори са също стреса, лошото психично здраве, затлъстяването, нездравословната диета. Своя дан дава и генетиката, което понякога се определя като биологична възраст на човека. При хората с ускорено биологично стареене клетките и тъканите са по-изхабени, отколкото би трябвало според хронологичната им възраст.

„Знаем, че

Ракът е болест на стареенето, въпреки това, той наистина посяга към по-младите.

Така че да можем да използваме добре развитата концепция за биологичното стареене, за да я приложим към по-младото поколение, е наистина недокосната област“, каза д-р Ин Цао, доцентка по хирургия във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис и старши автор на новото изследване.

То беше представено на годишната конференция на Американската асоциация за изследване на рака в Сан Диего, разкрива Си Ен Ен.

Научният екип използвал

данни на 148 724 души на възраст между 37 и 54 г., събрани в мащабен регистър,

наречен Биобанка на Великобритания.

Темата за рака при младите стана особено актуална именно в Обединеното кралство, след като бе оповестена диагнозата на принцесата на Уелс Катрин, съпругата на престолонаследника принц Уилям. Тя е на 42 години.

Актуалната статистика показва, че

случаите на рак сред хората под 50 г. са скочили с 30% през последните 2 десетилетия.

Учените определяли ускореното стареене, като съпоставяли биологичната възраст на хората в регистъра с тяхната хронологична възраст. След това правели справка в регистрите за раковите заболявания, за да видят колко души от групата са диагностицирани със заболяването, преди да навършат 55 г.

Оказало се, че има 3200 такива диагнози

Станало ясно също, че родените през 1965 г. и след това със 17% по-често показват признаци на ускорено стареене от родените между 1950 и 1954 г.

След като коригирали данните за фактори, които според тях можели да променят резултатите им, изследователите установили, че ускореното стареене е свързано с повишен риск от рак. Те открили, че

най-силна е тази връзка при рак на белия дроб, стомаха и червата и рак на матката.

В сравнение с хората, показали най-слабо ускорено стареене в пробите на биобанката, тези с най-висок резултат имали два пъти по-висок риск от ранно начало на рак на белия дроб, повече от 60% по-висок риск от стомашно-чревен тумор и повече от 80% по-висок риск от рак на матката.=

Целта на изследването не е била да установи защо тези видове рак, изглежда, имат най-силни връзки с ускореното стареене. Според д-р Руи Тян, ръководила изследването, е възможно белите дробове да са по-уязвими към стареене от другите видове тъкани. Това е възможно, тъй като те имат ограничена способност да се регенерират.

В идеалния случай изследователите ще трябва да следват една и съща група в продължение на години, като вземат кръвни проби периодично, за да получат по-точна траектория на техния риск.

- реклама -