Мая Манолова
сн. БГНЕС

Раздор в Мутри вън!: Мая Манолова предупреди Хаджигенов да не става депутат, ако ще участва в договорки

„Изразеното от Николай Хаджигенов тази сутрин по националната телевизия е негово лично мнение, което по никакъв начин не ангажира коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС.“ Това каза на извънреден брифинг лидерът на формацията Мая Манолова. Тя бе в компанията на Татяна Дончева.

„В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, БСП и ДПС в пазарлъци за правителство не влизаме“, категорична беше Манолова.

Адвокат Николай Хаджигенов по-рано сутринта заяви пред БНТ, че би станал министър, ако трябва да пожертва себе си. И, че е готов да започне преговори за ново правителство веднага.

„Изказаното от Хаджигенов е лично мнение и не ангажира коалицията, категорична бе обаче Манолова в изказването си. Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци да правителство не влизаме“, категорична бе тя.

Манолова разказа, че Хаджигенов е бил съпредставляващ коалицията „Изправи се! Мутри вън“ заедно с нея до провеждането на парламентарните избори. „Сега предстои да се сформира парламентарната им група, която ще избере свое ръководство и свои говорители, които ще изразяват мнението на групата.“

Всъщност не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС, заяви Манолова.

„Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, постове и позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група“, категорична бе тя.

И напомни позицията си, че ще водят разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за общи действия.

Запитана дали коалицията се разграничава от Хаджигенов и дали това е сигнал за назряване на различия помежду им, тя каза че няма да приеме никакви саможертви за министерски постове от името на коалицията и, че това може да се прави само в лично качество.

„Категорично за нас е неприемлива каквато и да било договорка за каквито и да било постове, особено с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС. Предупредили сме, че никакви разговори от готови да се жертват, ставайки министри, няма да бъдат толерирани. Решенията за участие и подкрепа на кабинет, ще се вземат в парламентарната група. Изчакваме парламентарната процедура. Със сигурност Борисов няма да успее да състави кабинет, защото той е в пълна и тотална изолация“, заяви тя и добави, че разговорът с Хаджигенов се води публично, а не лично.

- реклама -