Ремдесивир
Шефовете на ВМА и "Пирогов" бяха от първите, получили лекарството/сн. БГНЕС

Раздадоха първия транш „Ремдесивир“, с който се лекуват най-тежките случаи на COVID-19

Започна раздаването на 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury („Ремдесивир)“, който пристигна днес у нас.

Продуктът се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

сн. БГНЕС

Лекарството ще получат всички РЗИ-та в страната. Първите получили от медикамента по сключения договор бяха директорите на „Пирогов“, ВМА, Александровска болница, Столичната регионална здравна инспекция, РЗИ-Перник, РЗИ Кюстендил.

сн. БГНЕС

„Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март“, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Пенков обясни, че тези 2593 флакона, които са доставени днес, могат да покрият лечението на 260 човека в интензивно отделение.

„Медикаментът не се използва при леки пациенти или такива, които са в много тежко състояние на цитокинова буря, там има проблеми, това са средно-тежки пациенти . От Експертния съвет по анестезиология и реанимация има създадена процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде максимално полезно лекарството. Тази процедура е изпратена навсякъде в България в болниците“, коментира той.

сн. БГНЕС

„Ремдисивир” е официалното лекарство за коронавирус в САЩ, с него лекуваха и Доналд Тръмп.

От Европейската комисия е подписано Рамково споразумение с производителя, което позволява лекарственият продукт да се осигури за страните от ЕС.

- реклама -