черните кутии

Не е имало експлозия или пожар на борда на разбилия се руски самолет

Не е имало експлозия или пожар на борда на разбилия се руски самолет. Това съобщи пред ТАСС генерал-лейтенант Сергей Байнетов, началник на службата за сигурност на въздушните полети във военната авиация на Русия, предаде БТА. По телата на загиналите пътници и по отломките от машината не са открити следи от пожар или експлозия, потвърди Байнетов.

По думите му, разследващите изключват версията за терористичен атентат. Според източници на руски издания обаче, следствието ще може окончателно да отхвърли „терористичната версия“ едва след като проучи внимателно данните от експертизите на бордовите самописци, телата и отломките, открити след трагедията.

Екипажът на разбилия се самолет е бил готов за нощния полет и квалификацията му е отговаряла на поставената задача, категорични са разследващите.

Данните от черните кутии на разбилия се на 25 декември над Черно море руски самолет ще бъдат разчетени „в най-близко време, може би утре“. Това е заявил пред агенция ТАСС източник от силовите структури в страната.

Две от черните кутии, записвали разговорите на екипажа и параметрите на полета, са в добро състояние. Третата е разрушена и лентата от нея ще бъде разчетена само частично.

Всички открити досега отломки от машината вече са извадени от водата. Намерени са общо над 1 800 парчета от самолета, 19 тела и 239 части от тела на загинали.

Ту-154 на руското министерство на отбраната се разби в морето малко след излитане от летището на град Сочи. Загинаха всичките 92-ма души на борда – военнослужещи, журналисти и музиканти от ансамбъл „Александров“, които пътуваха към базата в Хмеймим, Сирия.

Досегашното разследване, включващо анализ на първата черна кутия със записите от разговорите в пилотската кабина, дава основания да се смята, че повреда на задкрилките е най-вероятната причина за катастрофата.

Данните сочат, че след излитането и набирането на височина задкрилките не са се прибрали. Пилотът се е опитал да компенсира това, насочвайки самолета, но недостатъчно високата скорост и свръхкритичният ъгъл са принудили машината да се пикира във водата.

- реклама -