Разбихме с испанските служби банда за фалшиви цигари

Банда за фалшиви цигари са разбили българските и испанските служби. Това е станало в рамките на международна специализираната операция с наименование „Malpica-Órdago”. Тя е проведена на територията на Кралство Испания на 18 февруари, предава „Монитор“. В акцията са участвали служители на националната полиция и Службата за митнически надзор на Испания, съвместно с ГДБОП към МВР.

В резултат е разбита организирана престъпна група, установена в Испания. Тя е разполагала с нелегално оборудване в провинциите Сарагоса, Гуадалахара и Мадрид. Производствената й мощност е с най-високия капацитет за производство на цигари в Европа. В хода на действията са задържани общо 20 души от различна националност. Ръководителят на групата и отговорното лице за производството са български граждани. Поддръжката на оборудването е извършвана от колумбийски граждани, а производственият цикъл е осъществяван от украински граждани.

При извършените редица претърсвания както в индустриални постройки, така и на домашни адреси са

открити и иззети:

264 000 кутии цигари, 1680 кг нарязан тютюн, 5740 кг стрипс тютюн, 206 рола хартия за цигари, 424 320 филтъра за цигари. А също 150 рола алуминиево фолио за вътрешността на цигарени кутии, 259 рола за вътрешността на кутиите, 171 рола полипропилен. Както и 43 бидона лепило, 325 кашона с неопределен брой картонени части, машина за рязане на тютюн. Конфискувани са също два камиона и шест безмоторни лодки.

След изземането на цялата произведена стока, машините и суровината, необходима за ново производство, е изготвена експертиза от вещи лица. Експертната оценка на материала за производството на цигари и на машините е следната: 264 000 произведени кутии цигари са оценени на 1 320 000 евро, 1680 нарязан тютюн за свиване – на 218 000 евро, иззетите машини – на 1 500 000 евро. От иззетия материал могат да се произведат 2 000 000 кутии цигари. Финансова щета на държавната хазна, вследствие от неплатени налози, е оценена на 1 232 916 евро.

По случая се води досъдебно производство, наблюдавано от Следствен съд в Сарагоса.

- реклама -