Разбиха паметника и откраднаха бюста от гроба на Стамболов

ВМРО – Бълграско национално движение сигнализират за „брутален вандализъм на Централни гробища под носа на полицията“. Те определят деянието като дръзко, нагло, цинично посегателство над гроба на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища.

„Бандити са разбили паметника на великия български държавник и са откраднали бронзовия бюст. Оказва се, че и гробът на Каблешкови също не е подминат и е бил обект на посегателство“, съобщават патриотите.

Карлос Контрера пита за сигурността в гробищните паркове и „как е възможно случайно да разбираме, че гробовете на Стефан Стамболов и Каблешкови са поругани“.

Според него има много сериозен дефект със сигурността в гробищните паркове, въпреки положените усилия до сега.

„Директно заявявам, че случилото е недопустимо и имаме колосален провал на охранителна полиция към Второ районно (Централни гробища попадат в района му), както и на охранителната фирма. Под носа им са откраднали бюста от гроба на Стамболов, на метри от входа, където има охрана. Питам аз какво правят тези полицейски патрули и къде са те, когато вандалите вилнеят и сквернят гробове в най-стария ни гробищен парк“, коментира Контрера.

Според него полицейските патрули „не се справят с вихрещите се по софийските гробища цигански банди. Има отчитане на много дейност, мероприятия и специализирани полицейски операции“, но известните на полицията тартори и техните подчинени продължават да върлуват из гробищните паркове, допълва той.

Според представителя на ВМРО, най-много са проблемите на централните гробища. Ставало дума за не повече от 40-50 души, известни на полицейските патрули, които от години чупят паметници, вършат измами из гробищата, прилъгвайки опечалени да им поправят паметника, който самите цигани преди това са счупили.

„Знае се, че районът е рисков, но какво като го знаят, патрулите минават и заминават … Няма място за оправдания. От години работят на гробищата, познават ситуацията. Няма обаче как да има качествена охрана с малко хора, някои от тях на преклонна възраст“, обяснява Контрера.

ВМРО настояват да се засили охраната, да се проведе разследване кой не си е свършил работата и да има наказани и уволнени. Те искат охранителната фирма  да покрие всички щети, а „в кратки срокове настояват да се изгонят всички бандити от гробищните паркове, които полицията добре познава, но странно защо толерира“.

- реклама -