трафик на жени

Разбиха мрежа за трафик на жени от България към Германия и Франция

Международната операция е проведена на територията на България, Франция и Германия. Граничните полицаи установяват български граждани, които набират жени на територията на нашата страна, които се превръщат в жертви на трафик.

На младите българки, пълнолетни и непълнолетни, е била обещавана легална работа във Франция

В последствие обаче те са били принуждавани да проституират в района на Страсбург. Много от жените са били експлоатирани както във Франция, така и в Германия.

Служителите от отдел «Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница» в ГДГП предоставят придобитата оперативна информация на компетентните партньорски служби.

В периода 2016 г. – 2018 г. се осъществява активен обмен на информация както за извършителите и жертвите на трафика, така и за извършваните парични преводи на суми, придобити от извършваната престъпна дейност.

Въз основа на информацията, предоставена от Главна дирекция „Гранична полиция“, в Европейския съд в Хага е сключено споразумение за създаване на съвместен разследващ екип между главните прокуратури на България и Франция. За България административният ръководител е наблюдаващият прокурор по досъдебното производство от Районна прокуратура – Оряхово, с оглед произхода от този район на повечето жени.

Международната операция за пресичане на престъпната дейност се провежда на трети юли, като на територията на София и Бургас е извършено претърсване на 11 адреса. В столицата са задържани четири лица с европейски заповеди за задържане.

- реклама -