Разбиха международна група за трафик на хероин, задържани са шестима – Снимки, Видео

Неутрализирана е международна организирана престъпна група за трафик на хероин с участието на служители на ДЕА (Drug Enforcement Administration – Агенцията за борба с наркотиците на САЩ).

Това съобщиха от прокуратурата.

Заловени са 20 кг хероин, за които се счита, че са част от голяма пратка, предназначена за пазара на САЩ, съобщиха и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова и директорът на ГДБОП Любомир Янев. Дрогата е на стойност 260 хил. евро.

Задържани са шест лица – трима са българи, двама са сърби и едно лице с двойно гражданство. Мъж, който през 2007 г. е бил прострелян е един от организаторите на канала за трафик на хероин.

Дрогата тръгвала от Турция и минавала през България, а крайната точка била САЩ.

Досега не сме имали канал, който търгува директно със САЩ, каза директорът на ГДБОП Любомир Янев. Нямаме информация как е изнасян, но имаме информация как е внесен, уточни той и допълни, че става въпрос с камиони през сухопътни граници.

Действията по разследването са били извършвани в изпълнение на молба за правна помощ от САЩ.
„Това автоматично, според българското законодателство, означава, че там има образувано досъдебно производство отново за трафик на хероин. Изключително активни в разкриването на тази международна организирана престъпна група бяха правоохранителни органи на САЩ, които са компетентни в тази насока: представители на ДЕА. Имахме изключително пълноценно и ползотворно партньорство с нашите правоохранителни органи, съответни на ДЕА, а именно ГДБОП“, допълни Маджарова.

„Нов успех на Специализирана прокуратура и ГДБОП в борбата с наркоразпространението. Един огромен проблем за обществото ни и особено за младите хора. Партньорската работа очаквано дава отлични резултати“, каза от своя страна главният прокурор Иван Гешев в Туитър.

Очаквайте подробности!

- реклама -