мигранти, Харманли, фризьорски салон, вандалска проява
сн. БГНЕС

Разбиха голяма група за трафик на мигранти, седем души са задържани

Седем задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. Това стана ясно на брифинг в МВР. За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража.

На тези лица е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група. Двама от тях са българи, другите двама – афганистанци

Групата е била много добре структурирана и с ясна йерархия, а ръководителят е афганистански гражданин.

Установено е, че по различни начини са прекарвани нелегалните мигранти през България. Цената за услугата също била различна – от Афганистан до Германия между 8 и 10 хиляди евро, а от Турция до Сърбия около 2800 евро.

„Заплащането също се осъществява през тези четирима членове на организирана престъпна група, като обикновено мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една дестинация до друга дестинация при т. нар. хавалдари. Това са обикновено собственици на магазини или на обменни бюра, които са базирани в Турция и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата“, заяви Цветан Цветанов от ДАНС.

Акцията се е провеждала в рамките на година. Започнала е с информация, пристигнала в ДАНС, за група, която е превеждала лица през българо-турската граница. Основно превежданите лица са били афганистански граждани.

„След повече от година съвместна работа между ДАНС, ГДБОП и „Гранична полиция” успяхме да разбием група за нелегален трафик на мигранти. Много добре структурирана група, с ясна йерархия, действали на територията на София, Хасково и Русе”, обясни шефът на ГДБОП Калин Стоянов, който изрази надежда службите за сигурност да продължат да действат в толкова добър синхрон.

Обикновено едно от разпределителни депа на територията на страната било в района на Вакарел, впоследствие групата прекарвало нелегалните мигранти към София.

В столицата те нощували в места за настаняване или в гористи местности. Други хора от престъпната група след това ги транспортирали към българо-сръбската граница. Групата е имала може би стотици помагачи – хора, които са транспортирали и укривали мигрантите.

- реклама -