мигранти, трафик, група, полиция, ГДБОП, задържани
сн. БГНЕС

Разбиха голяма група за трафик на мигранти, седем души са задържани

Седем задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. Това стана ясно на брифинг в МВР. За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража.

На тези лица е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група. Двама от тях са българи, другите двама – афганистанци

Групата е била много добре структурирана и с ясна йерархия, а ръководителят е афганистански гражданин.

Установено е, че по различни начини са прекарвани нелегалните мигранти през България. Цената за услугата също била различна – от Афганистан до Германия между 8 и 10 хиляди евро, а от Турция до Сърбия около 2800 евро.

„Заплащането също се осъществява през тези четирима членове на организирана престъпна група, като обикновено мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една дестинация до друга дестинация при т. нар. хавалдари. Това са обикновено собственици на магазини или на обменни бюра, които са базирани в Турция и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата“, заяви Цветан Цветанов от ДАНС.

Акцията се е провеждала в рамките на година. Започнала е с информация, пристигнала в ДАНС, за група, която е превеждала лица през българо-турската граница. Основно превежданите лица са били афганистански граждани.

„След повече от година съвместна работа между ДАНС, ГДБОП и „Гранична полиция” успяхме да разбием група за нелегален трафик на мигранти. Много добре структурирана група, с ясна йерархия, действали на територията на София, Хасково и Русе”, обясни шефът на ГДБОП Калин Стоянов, който изрази надежда службите за сигурност да продължат да действат в толкова добър синхрон.

Обикновено едно от разпределителни депа на територията на страната било в района на Вакарел, впоследствие групата прекарвало нелегалните мигранти към София.

В столицата те нощували в места за настаняване или в гористи местности. Други хора от престъпната група след това ги транспортирали към българо-сръбската граница. Групата е имала може би стотици помагачи – хора, които са транспортирали и укривали мигрантите.

- реклама -