Александър Симов
Снимка: БГНЕС

Равносметка за кампанията: блиц интервю за FN с Александър Симов

Часове преди изборите Flashnews попита политици от различни партии как видяха предизборната кампания и чуха ли какво искат българските избиратели. Кой беше най-големият гаф и с какво ще запомним кампанията – вижте отговорите на Александър Симов от БСП.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

– С какво ще запомните тази кампания?

– Тази предизборна кампания се характеризираше с най-грубата и удивително брутална намеса отвън на българските избори. Говорих с много хора в област Кърджали, където съм водач, и подобно грубо вмешателство, подобна намеса, подобен политически цинизъм никога не е имало в историята на прехода. Тази кампания ще се запомни именно с това.

– Колко километра пропътувахте?

– Не мога да изчисля, но поне 3 000 км, тъй като Кърджалийска област е област с много села, с много завои, с много интересни хора, които трябва да видите и чуете на място. В това отношение аз бях облагодетелстван – в Кърджали се навъртат много километри, но там се работи именно по този стар и традиционен начин, който е и най-добър – срещи с хората очи в очи, което е плюс и на областта, и на моята кампания.

 – Коя е случката по места, която ви впечатли най-много?

– Няма една единствена случка, но има нещо, което трябва да отбележа. В село Орлица, близо до село Чорбаджийско, около Кърджали, проведохме среща с хората в кръчмата. Аз застанах пред тях, започнах да им говоря за БСП, за промяната в партията, за социалната насоченост на нашата платформа и виждам как хората ми се радват, гледат ме едно мило… Говорих, говорих, говорих и накрая един човек ме дръпна и ми каза: „Знаеш ли, че всички бяха симпатизанти на ДПС?“… Специално ще проверя какви са резултатите в село Орлица, защото съм убеден, че поне двама-трима дръпнах за каузата.

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
– Разбрахте ли какво иска българският избирател?

– Хората имат еднакви проблеми в България. Това са бедност, неравенство, липса на работа, липса на ясна перспектива. Хората в Кърджали искат и още нещо – това привнесено отвън напрежение да бъде прекратено, тъй като то се опитва да дълбае в стари рани, които ако отворим отново, няма да има затваряне.

– Има ли дума или изречение, които да са емблематични за кампанията?

– Аз нямам наблюдение в цялост за страната, но мога да ви кажа какво се говори в Кърджали. Това е фразата „Да направим санитарен кордон около ДОСТ“ – политически санитарен кордон около ДОСТ.

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
– Кой е най-големият гаф в кампанията?

– Най-големият гаф за мен е абсолютно безпрецедентната, цинична, арогантна и манипулативна атака на Бойко Борисов срещу Елена Йончева. А също и уволнението на Иван Гарелов, защото това показва отношение към свободното слово, което граничи с авторитарното мислене.

– Кой трябва да победи в неделя?

– Трябва да победи социалната алтернатива за България. Тази социална алтернатива се символизира единствено и само от БСП. Трябва да победи промяната, която също е носена от БСП.

glasove-6

- реклама -