Расте напрежението между Германия и Турция заради отказан митинг на турски министър

Турските власти обвиниха Германия, че се опитва да саботира конституционните промени на Ердоган, които ще бъдат гласувани на референдум на 16 април. Причината е отказа на местните власти в малкото градче Гагенау, провинция Баден-Вюртемберг да се проведе агитационен митинг на правосъдния министър Бекир Боздаг. Той трябвало да говори пред местната турска общност за ползите от референдума.

Правителството твърди, че няма пръст

Днес федералното правителство на Германия отрече да има роля в решението на местните власти в Гагенау да блокират провеждането на митинга, като обясни, че става въпрос за провинциална юрисдикция.

След като Бекир Боздаг отмени планирана среща с германския правосъден министър, днес Хайко Маас изпрати до колегата си в Анкара емоционално писмо. В него Маас критикува открито задържането на кореспондента на националния ежедневник Die Welt Дениз Юджел и предупреждава Турция за опасностите от „сриването на правовата държава“. В текста германският министър изразява също и възмущението си от липсата на възможност за директен диалог с турската страна.

Campaigning events of Turkish Ministers in Germany prohibited

Турция: Германия води кампания срещу нас

„Това се превърна в систематична практика на германската държава. Но систематичният натиск върху турската общност там  не обезкуражава турското общество. Не може да постигнете това“, подчерта външния министър Мевлют Чавушоглу.

Той апелира Берлин да мисли за Турция като за равностоен партньор и ако иска да има сътрудничество между двете държави, то ще трябва да се научат как да се държат с тях.

Заплаха за бомба в провинциалния град

Тази сутрин, кметството в южния германски град Гагенау бе евакуирано заради получена бомбена заплаха. „Не знаем доколко сериозно трябва да приемем тази заплаха“, заяви кметът Михаел Пфейфер. Сградата бе отцепена, а на място са пристигнаха полицейски сили.

Претърсването за заложено устройство продължи няколко часа, но такова в крайна сметка не бе открито.

- реклама -