Италия

Расте броят на жертвите в Италия, над 100 души са изчезнали (ГАЛЕРИЯ)

Броят на жертвите след силното земетресение в Италия достигна 73 души, съобщиха в сряда от Гражданската защита на страната, предава AFP.

Ръководителят на звеното „Спешна помощ“ Имаколата Постилионе обяви новия брой на жертвите по време на пресконференция в Рим, като спасителните операции в засегнатите планински райони продължават.

Нов трус

Межудвременно този следобед, ново земетресение с магнитуд 4.9 по Рихтер разтърси Италия. Повторните трусове са били усетени в Аркуата дел Тронто.

Някои засегнати селища са трудно достъпни, тъй като теренът е планински. Земетресението засегна обширна зона от Апенинския хребет и беше усетен много градове – Перджа, Риети, Норче, Рим.

Епицентърът е бил в провинция Риети на 4 километра дълбочина.

Около 100 души се смятат за изчезнали в Пескара дел Тронто, съобщи телевизия РАИ.
Центърът на Аматриче е напълно разрушен.

Най-малко 10 са жертвите в Пескара – селце, което е част от по-голямото селище Аркуата дел Тронто. Шест тела са открити в Аматриче и две в Акумоли.

Сеизмолозите регистрираха 55 вторични подземни труса с магнитуд над 3-та степен в зоната на земетресението, съобщи телевизионният канал „Скай нюз”.

„Това земетресение е от категорията на повърхностните, защото епицентърът е само на 4 километра дълбочина. Именно затова, зоната, в която се усещат подземни трусове, е толкова обширна”, обясни председателят на италианското геоложко дружество Франческо Педуто.

Кметът на Акумоли се оплака, че първите спасителни екипи са пристигнали с огромно закъснение.

Сутринта в най-засегнатите райони започна изграждането на палаткови лагери за настаняване на останалите без дом. Много болници в зоната на труса са разрушени и има голям недостиг на кръв, информира „Република”. Властите призоваха хората да даряват кръв и да носят одеала в пунктовете за настаняване на пострадалите.

 

- реклама -