Калифорния пожар

Расте броят на жертвите в Калифорния (СНИМКИ)

Броят на загиналите в горските пожари в Калифорния достигна 42, съобщи шерифът на окръг Бют.

„Към днешна дата са открити телата на още 13 души, а общият брой на мъртвите е 42 души“, коментира телевизионният канал АВС.

Огънят обхваща 450 квадратни км площ, като е локализиран до 25%, предаде ТАСС. В района на Малибу огънят разруши 370 къщи, а хиляди жители бяха евакуирани.

Пожарът, наречен „Лагерен огън“, се превърна и в най-разрушителния в историята на щата, след като опустоши 7100 жилищни и други сгради откакто избухна в четвъртък.

Градчето Парадайз с население от 27 000 души буквално беше изтрито от картата. Властите не знаят колко души са изчезнали четири дни след началото на пожара.

13-те нови жертви били открити в изгорели автомобили, сред димящите развалини на домовете си или близо до автомобилите си, убити от дима и пламъците преди да стигнат до тях, за да избягат.

Хиляди пожарникари продължават да се борят срещу огнената стихия. Пожарът далеч не е овладян, но площта му е ограничена с 4500 хектара, като огнеборците се опитват най-вече да предпазят сградите, застрашени от пламъците, предаде Франс прес.

В района продължава да духа силен североизточен вятър, максималните температури днес ще достигнат 20 градуса по Целзий, а капка дъжд не се очаква до края на месеца.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Калифорния за зона на стихийно бедствие. В съобщение в „Туитър“ тази нощ Тръмп заяви, че иска да реагира бързо, за да облекчи „част от невероятните страдания, които продължават“.

- реклама -