КЗП

Ръст на измамите при продажбите на онлайн стоки, отчитат от КЗП

В извънредната ситуация са зачестили потребителските оплаквания от онлайн измами, отчитат от КЗП.

„Наблюдава се най-вече увеличаване активността на обажданията на телефона на потребителя. Има пренасочени обаждания и от телефон 112. Основните оплаквания са свързани с поръчки по интернет на стоки от първа необходимост, които са дефицитни”, коментира в ефира на „Събуди се“ по NOVA председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Може би това е най-критичната точка, по която трябва да се работи. В социалните мрежи е доста лесно някой да си направи профил, който след няколко дни да изтрие. Да събере поръчки за кратко време и след това или да достави нещо съвсем различно, или изобщо да не достави стока“, обясни той.

КЗП призовава потребителите, ако решат да купуват такива стоки в интернет, да е от сайтове, които имат надеждна информация и може да се осъществи пряка връзка с търговеца.

Маргаритов отбеляза още, че контролът на продажбите на лекарства по интернет, както и производството и предлагането на дезинфектанти и други предпазни консумативи е затегнат изключително много още от първия ден на извънредното положение.

„По разпореждане на Върховната административна прокуратура ние, РЗИ, НАП и други контролни органи имаме ежедневно съвместни екипи, до момента са извършени над 300 проверки в цялата страна и на търговски обекти, и на аптеки. Имахме случаи, в които или не е обявена коректно цената, или изобщо не е обявена такава, което дава на търговеца възможност да предлага стоката на различна цена за всеки клиент. Следим и онлайн пространството – тук също сме извършили вече стотици проверки – за забраната за продажба на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в интернет. Имаме няколко такива случая, сезирали сме Изпълнителната агенция по лекарствата“, обясни той.

По отношение на това дали са необходими допълнителни мерки срещу повишаването на цените на отделни продукти на пазара, председателят на КЗП заяви, че в ситуации като сегашната има моменти, в които определени групи стоки са в дефицит, това е така в световен план, и в тези по-скоро кратки моменти може да се получат изкривявания, но мерките, които трябва да се вземат, са бързи действия за осигуряване на тези стоки на пазара, както виждаме, че става у нас сега. Тогава пазарът се успокоява и това е най-ефективната мярка, защото всичко друго би могло по-скоро да доведе до липсата на тези стоки или до продажбата им „на черно”.

 

- реклама -