Расмусен съветник на Порошенко

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е назначен за съветник на украинския президент Петро Порошенко, предаде The Associated Press.
Расмусен написа в Туитър, че ще направи всичко по силите си, за да подкрепи икономическите реформи, подобряването на сигурността и по-силните връзки на Украйна с Европейския съюз. В съобщение на сайта на украинския президент не се уточнява по какви проблеми ще работи Расмусен.

За Украйна ще е по-лесно да убеди страните от Европейския съюз да продължат санкциите срещу Русия, ако покаже напредък в реформите и борбата с корупцията, каза бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Reuters.

Според Расмусен продължаването на санкциите е единственият начин да се окаже натиск върху Москва да спре подкрепата си за сепаратистите в Донбас и да съдейства за спазване на примирието. Това обаче е свързано и с украинската готовност да осъществи всеобхватни реформи, посочи бившият генерален секретар на алианса. Според него положението в Източна Украйна остава тревожно.

- реклама -