Бойко Рашков, Иван Гешев, сигнал

Рашков: Трябва ни главен секретар, който да не е обслужващ персонал на прокуратурата

Това каза министърът на вътрешните работи на представянето на новия главен секретар на МВР Петър Тодоров

Министъра на вътрешните работи Бойко Рашков представи новия главен секретар на МВР. Петър Тодоров беше предложен от служебното правителство в сряда и в последствие – назначен на поста в петък с указ на президента Румен Радев.

„Дълго време Министерството на вътрешните работи е без главен секретар. Не е лесно да се назначи такъв, защото длъжността е много важна. В МВР има голям брой достойни служители, които могат да заемат мястото и затова проведохме внимателен подбор. Тази длъжност трябва да бъде заета от достоен човек с дълъг професионален опит. На него трябва да се разчита, че когато българските граждани в центъра на София законно упражняват правото си на протест, няма да стоят безучастно и да гледат как пребиват български граждани, включително млади хора, дошли да подкрепят този справедлив протест. Не трябва да има и провокатори в редиците на протестиращите, които да са били очевидно известно на ръководните органи в МВР“, подчерта министър Рашков.

По думите му главният секретар трябва да бъде и „служител с достатъчно опит, който няма да наблюдава безучастно извършените множество нарушения на закона за СРС-та към периода на протичане на протестите в София и други големи градове“, добави министърът на вътрешните работи.

„На нас ще ни трябва главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на българската прокуратура“, категоричен е Рашков.

ОД на МВР във втория по големина в страната град – Пловдив. Той е служител с многогодишен стаж и опит – над 30 години. Има необходимия образователен ценз и нещо много важно – не е от „калинките“. Той има необходимия опит от стартовото начало на службите на МВР до длъжността, която ние му оказваме доверие да заеме“, коментира той.

Очакванията ни към него са големи и аз съм убеден, че г-н Тодоров ще изпълни с чест своята задача, стриктно спазвайки закона и без да слугува на политически партии“, подчерта Рашков.

До рокадата се стигна след като служебният кабинет отстрани от поста Ивайло Иванов. Той се раздели с поста си с мотив, че е допуснал полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналата година.

- реклама -