прокуратурата, проверка, министър, МВР, информация, тайна

Рашков с нови обвинения за купуване на гласове, показа клип от интернет

На пресконференция уж за организацията на балотажа на президентските избори, служебният вътрешен министър Бойко Рашков отново отправи обвинения към ГЕРБ и ДПС за купуване на гласове. По време на брифинга той се похвали, че са извършени над 4000 проверки по сигнали за престъпления против изборните права на гражданите.

Беше пуснато видео с неизвестен човек, който показва пари и твърди, че те му били дадени, за да гласува за определена политическа партия. Попитани откъде разполагат с клипа, от МВР отговориха, че го взели от интернет. А прокуратурата го проверява.

„Открихме отрязъци от контролни разписки в дома на кандидат за депутат“, каза още Рашков.

„Тук в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление – не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже,че е гласувал ДПС”, каза той.

Рашков не съобщи името на кандидата за депутат, но каза, че той е от област Елин Пелин.

„Нямаме право да бъдем оптимисти, че след като сме предприели действия ние сме елиминирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари местата в парламента. Не сме решили този въпрос, той остава и аз вбъдеще”, каза Рашков. И допълни: „Ще продължим да водим битка срещу този вид престъпност у нас. Тя не се различава по същност от която и да е друга у нас. Дълбоко убедени сме, че трябва да водим тази битка”.

Бойко Рашков коментира и скандала с допълнителните машини.

„Спекулации, внушения дни наред. Цели екипи от някои партии пред телевизионните екрани, отразяват ги на 100%. Говорят абсолютни лъжи в ефир. Първите избори минаха без никакъв проблем и в страната и в чужбина“, каза още Рашков.

Според него сме станали свидетели на опит за намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция:

„Разбира се, с някои факти, на които станахме свидетели всички ние във връзка с поведението на някои представителни органи в Турция, което може да се тълкува, след като касае директно политически процес у нас – избори за държавната власт, като намеса във вътрешните работи на Република България“, каза Рашков, въпреки че именно президентът Румен Радев беше един от политиците, които най-гласовито настояваха за отпадане на ограничението за избирателните секции извън страната.

От МВР съобщиха, че част от машините за балотажа вече са потеглили към изборните секции извън страната.

„От вторник е започнал съпровод на изборните книжа и бюлетините до областните центрове и трябва да приключи в петък. Съпроводът и охрана на машините до чужбина започна във вторник с логистика, съпровод и охрана на 224 машини до летището, а от тази сутрин тече съпровода и охраната на 112 машини към четири контролно-пропусквателни пункта. До момента 336 машини са изведени от страната, които ще бъдат използвани за втория тур на изборите“, каза директорът на дирекция „Жандармерия“ Петър Антиев.

Драстично се увеличава мигрантският натиск

Зам.-директорът на „Гранична полиция“ старши комисар Светослав Манолов даде информация за незаконите мигранти. От началото на годината до средата на ноември 46 097 граждани са се опитали да влязат незаконно в страната, посочи той.

Той посочи, че на границата са командировани 270 служители от други структури, както и над 100 служители от Областните дирекции. 174 лица са привлечени под наказателна отговорност. Манолов разказа и за един характерен случай.

„Това е една съвместна операция с ДАНС. Служителите са задържали едно лице край Тополовград. Оказва се, че това е белгийски гражданин, съпричастен към терористична дейност. За него има европейска заповед за арест в Белгия. Колегите свършиха чудесна работа”, посочи той.

Актуална информация за престъпления с висок обществен отзвук

Главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров даде повече информация и за няколко разкрити тежки престъпления с широк обществен отзвук.

Едно от тях е убийството на германеца в Добрич, а друго е убийството на млада жена от София, която беше открита във водоем край Перник.

Друго тежко престъпление, което за щастие не завърши с фатален край е от Цар Калоян, където момиче беше подпалено след опит да бъде изнасилено. Жертвата е с ампутации, а извършителят е задържан.

Гл. комисар Тодоров спомена престъпленията, за да подчертае, че усилията на МВР не са съсредоточени само върху изборите.

- реклама -