прокуратурата, Бойко Рашков, свидетел, дело, "Хемус"

Рашков с критики към прокуратурата и без обяснения за неотложността на арестите

Нещата се развиват по реда на закона.

Каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде решението, което би могло да се вземе – може да бъде в една посока, може да бъде и в друга посока.

Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред Нова телевизия по повод арестите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов,

бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия правителствен говорител Севделина Арнаудова.

Т. нар. неотложност се налага от полицейските органи, когато това се налага от фактическата обстановка, поясни Рашков.

Но, не обясни каква е тази обстановка, която е наложила действията да се развият по този начин.

На голяма част от въпросите Бойко Рашков не отговори ясно и категорично, за разлика от увереността му относно действията на българската прокуратура.

Рашков обяви, че се е срещнал с Лаура Кьовеши при нейното посещение у нас, но не можа да отговори, дали я е информирал за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Прокуратурата се старае да постави така нещата, че МВР е извършила една незаконосъобразна дейност и да прочете пред цялата българска общественост кои лица какво са казали,

все едно, че има задължението и правото да обяви данните, така че утре, ако има процес, да провали делото.

В петък станахме свидетели кой какво е казал, с какви материали се разполага към този твърде ранен момент от развитието на процеса, коментира вътрешният министър.

По думите му няма пречка бизнесменът Васил Божков да бъде разпитан по случая чрез видеовръзка. Това обаче не може да се зачете като доказателство.

Рашков не кометира и фактът, че Божков е с 19 обвинения и именно за това се укрива в Дубай.

Рашков е категоричен, че премиерът Кирил Петков не е давал никакви разпореждания за арестите, както твърдят от ГЕРБ.

Според вътрешния министър трябва да има нови разпити на Бойко Борисов.

„Аз обаче имам дълбоки съмнения, че прокуратурата ще докара докрай едно такова разследване. При друг ръководител на българската прокуратура всичко това щеше да бъде увенчано с обвинителни актове.

Точно заради тази спирачка, наречена прокуратура, ние ще правим разследвания, ще огласяваме резултатите пред обществото,

след това ще ги изпращаме на прокуратурата, за да се види тя какво ще направи – ще работи ли по тях или разследванията ще потънат“, заяви още Рашков.

Междувременно Асен Василев обвини прокуратурата, че е подавала грешна информация и се е обяснявала повече от необходимото.

Развръзка още няма, прокуратурата продължава да се обяснява и да подава грешна информация,

това коментира в предаването „120 минути“ по БТВ вицепремиерът Асен Василев по повод арестите на Бойко Борисов и знакови лица на ГЕРБ. 

„Последната ме изуми – днес казаха, че не може по видеоконферентна връзка да разпитат свидетели в чужбина, явно не си познават наказателно–процесуалния кодекс“, отбеляза Василев.

„Целта на всяко едно разследване е да хване престъпниците, да установи вината и да ги вкара в затвора.

Първата крачка е да се съберат сведения за престъпление, с тях се отива в прокуратурата и от там нататък тя трябва да направи преценка дали са достатъчни или недостатъчни,

за да започне разследване или досъдебно производство“, добави той.

Прокуратурата каза, че сведенията не са достатъчни за обвинение, не е казала дали са достатъчни за досъдебно производство, допълни вицепремиерът.

Прокуратурата каза, че сведенията не са достатъчни за обвинение, не е казала дали са достатъчни за досъдебно производство, допълни вицепремиерът

По думите му управляващата коалиция е абсолютно стабилна – няма проблеми, няма разногласия.

„Видяхте минахме през смяна на министър, пак нямаше проблеми.

Така че аз не очаквам някакви сътресения“, заяви той.

 

- реклама -