Рашков казва ще вдигат ли глобите на пътя (видео)

Вътрешният министър Бойко Рашков дава пресконференция за проекта за промени в Закона за движение по пътищата, предвиждащ

вдигане на глобите на пътя и по-ниска скорост на движение.

Той е представен за обществено обсъждане. Текстовете в него предвиждат драстично увеличение на финансовите санкции. А също намаляване на движението по магистралите на максимум скорост от 130 км. в час.

„Данните от началото на април до сега показват, че има завишение на някои показатели по отношение на тежките пътнотранспортни произшествия. Установихме някои от причините за влошаващите се данни. И решихме да подготвим проект на закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата“. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Нова тесла от МВР: Предлагат по-ниска скорост на пътя и по-високи глоби

По думите му от МВР са отчели ръст с 30% на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 година.

„От 1 януари до 4 април са възникнали 1220 тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 105 участници в движението и са ранени 1530. Тези резултати ни притесниха и затова не може да не направим нищо“, подчерта Рашков.

Той обясни, че законопроектът е концентриран към това най-напред да променим в положителна посока дейността по връчване на съответните документи, които съставят органите на МВР, когато констатират нарушение при правилата за движение. „С цел снижаване на корупцията в законопроекта се предвижда да бъдат фиксирани наказанията“, добави Рашков.

През декември 2021 г. по заповед на министър Рашков беше създадена работна група за анализ на сега действащия закон. Задачата на експертите беше да направят цялостен преглед на нормативната база.

- реклама -