Рашков: Има завишен миграционен натиск

Депутатите в парламента изслушват служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.  

Той отговаря на въпроси за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на страната, откакто служебното правителство е на власт.

Изслушването е по настояване на ГЕРБ-СДС. Преди дни от ГЕРБ заявиха, че мигрантският натиск на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец.

„Въпросът с мигрантите е много важен – не само за нашата страна, но той е и световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема, уверявам ви“, подчерта Рашков.

И обясни, че от 70 дни в министерството се полагат всички усилия, защото наистина има завишен миграционен натиск, но такъв натиск е имало и преди служебното правителство.

„МВР е компетентният държавен орган, който осъществява контрол на държавната граница и към момента министерство продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натискт от мигранти нарастне изключително“, каза той и обясни, че такъв натиск има дори и в Литва.

„Натискът е в 30 пъти повече отколко предходния период. Натиск има и в Гърция. Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и ние се стараем. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните, кат оглавната цел е достигане до държавите от Западна Европа“, каза той.

Рашков обясни, че основен фактор за увеличения миграционен натиск са конфликтите в Близкия изток и Централна Азия. „Миграцията от Афганистан към Иран и Турция и се очаква допълнително повишение на този натиск по една политическа причина – изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което автоматично предизвиква вътрешнополитически проблеми“, се обоснова служебния министър на вътрешните работи.

„Миграционната динамика в Афганистан се определя от нестабилната обстановка в страната и стотици семейства предприемат предвижване към границата с Иран“, каза още той.

„В Турция е отчетено рязко показване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се повишаване напливът на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин – обособила се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие за изходна точка за отпавянето им към турско-гръцката граница.

Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България“, заяви още Рашков.

По думите му затварянето на балканския маршрут е наложило мигрантите и каналджиите да разработват нови модели и методи в търсенето на алтернативни маршрути за придвижване до желаната от тях дестинация в зависимост от мерките за сигурност, които регулярно се предприемат от граничните власти.

„Увеличаването на миграционния натиск на границата с България се дължи както на подходящите климатични условия, което е ежегодна тенденция, така и на въведените облекчения на мерките срещу COVID пандемията.

Съществен фактор е и облекчаването на мерките срещу COVID в Република Турция“, допълни той. По думите му тази възможност те не са имали предвид ограниченията заради коронавируса в южната ни съседка.

„Нашите гранични пунктове са изключително натоварени. Отпадна всякакво съмнение, че нашите служители на ГКПП забавят пропускането на чужди граждани, а и на български граждани на наша територия. Освен това проблемът с граничните пунктове, нашият контрол не е занижен.

Увеличени са оборотите, с които се работи. Натъкваме се на множество случаи, в които мигранти се транспортират. Всяко транспортно средство, по отношение на което има съмнение, че се използва с такава цел, трябва да се провери внимателно“, каза Рашков.

- реклама -