тест за интелигенстност, кметове, общински съветници, Менса-България матура, професия, ваканции, изпити, график

„Рашисти“ и „мижав интерес“: Кои са думите на 2022 година

Думите, белязали 2022-ра, са „война“, „инфлация“, „избори“ и „Украйна“.

Това показва вотът на хората в широкомащабното изследване, провеждано на платформата

за грамотност „Как се пише?“.

След тях в първите десет се нареждат „газ“, „доброволци“, „мижав интерес“, „бежанци“, „хартиена коалиция“ и „рашисти“.

дума на годината

„Думи на годината с Как се пише?“

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“, която се реализира за втора поредна година, всеки имаше възможност

да гласува за знаковите думи и изрази

за България през изминалата година. В изследването на важните за обществото ни теми за първи път у нас се включва още един компонент – класация на най-употребяваните думи и изрази в медиите на български език.

дума на годината
„Думи на годината с Как се пише?“

Анализът на системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika показва 20-те най-често споменавани думи в периода 1 януари – 31 декември 2022 г.

С помощта на софтуерни инструменти и модели

за машинно обучение, тренирани на български език, са проверени 11 милиона и 300 хиляди публикации в 7993 онлайн информационни източника – новинарски сайтове, портали, сайтове на електронни медии, блогове и др.

Оказва се, че най-използвани са „България“,

„Русия“, „Украйна“, „война“, „Европа“, „САЩ“, „политика“, „министър“, „цена“, „дете“, „помощ“. Сред класиралите се в първите 20 са и „газ“, „енергия“, „управление“ и „икономика“.

дума на годината
„Думи на годината с Как се пише?“

Решаващо за нас като общество е дали вникваме в процесите, които определят живота ни, нашата роля в тях и

отпечатъка, който оставят дълбоко в нас,

смятат организаторите на инициативата – д-р Павлина Върбанова, създателка на „Как се пише?“, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка.

Те отбелязват, че като цяло думите,

които хората са предложили и избрали, са нерадостни и негативни, но и сянката на войната не дава възможност за по-ведро настроение.

Все пак има лъч надежда в „доброволци“ – думата, която се нарежда на 6-о място от участниците в анкетата, макар медиите да

не са я лансирали в такава степен,

смятат още те. Особено интересно е и да се потърсят пресечните точки и разминаванията между думите, които хората разпознават като важни, и тези, които са водещи за медиите. Анализът тепърва предстои.

дума на годината
„Думи на годината с Как се пише?“

Инициаторите на кампанията и експертите от Sensika подготвят още любопитни извадки от прегледаните 2 672 771 уникални словоформи, публикувани в медиите на български език.

Данните ще бъдат оповестени скоро, обещават те.

Тревогата, неизвестността за бъдещето и страхът личат във всяко от предложенията в анкетата, които получиха най-много гласове, забелязва и Веселина Седларска, член на журито на кампанията.

„Ако думите мерят емоционалната температура

на една общност, то българите отдавна сме прескочили червената граница, след която започва рисковата зона, и вървим към нови рекорди в нажежаването на обстановката.

Няма дори и следа от онова остроумие,

което винаги ни е спасявало в трудни времена“, споделя наблюденията си тя.

Доц. Георги Лозанов, също член на журито, е убеден, че предпочитаните думи са най-ефективната проверка на състоянието на ума, а когато думата на годината е само една или пък три, проверката се превръща

в най-бързата и най-афористичната социология.

„Освен това те ни сочат и образците на съвременния словесен фолклор – новите думи, които хората и медиите изобретяват, или новите значения, които дават на познатите думи“, допълва медийният експерт.

дума на годината

„Думи на годината с Как се пише?“

Изследването на нагласите сред хората се проведе в три етапа. В първия – от 4 до 11 януари – всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината на Фейсбук страницата на „Как се пише?“.

Този път те бяха за 311 различни думи

и израза. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10.

Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 16 до 21 януари в третия, последен етап, а всеки от анкетираните имаше възможност да посочи до три от предложенията.

Първенецът „война“ има 51%, следва „инфлация“ с 40 на сто гласували, а на трето място

с по 29% са „избори“ и „Украйна“.

Интересна е съпоставката с въпросите, които вълнуваха хората през предходната 2021-ва. Тогава на първите три места в анкетата се наредиха некнижовното „преценям“, „антиваксър“ и „изчегъртване“.

Журито в допитването и тази година беше съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка, и Захари Карабашлиев – белетрист и драматург.

- реклама -