Маркъс Рашфорд
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рашфорд получи ордена на Британската империя

Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд беше отличен от кралица Елизабет и вече е Член на Ордена на Британската империя.

Причина е ролята на 22-годишния футболист в осигуряването на безплатна храна за учениците. По време на първото затваряне на Острова заради пандемията от коронавирус и затварянето на училищата Рашфорд призова политиците да не спират безплатните ваучери за храна на стойност 120 милиона паунда. Правителството искаше да спре осигуряването на безплатна храна, защото децата не ходят на училище. В програмата са включени над един милион деца.

Нападателят на Юнайтед се противопостави на Борис Джонсън и бързо събра толкова сериозна поддръжка, че премиерът се отказа. По-късно чрез благотворителни акции футболистът набра 20 милиона паунда за учениците. После той създаде група с най-големи хранителни компании на Острова, за да се ограничи бедността на децата в училище.

„Аз съм се възползвал от тази програма. Произлизам от бедно семейство и знам къде щях да съм в момента, ако я нямаше тази програма и не се радвах на подкрепа от моите близки, учителите и треньорите“, обясни Рашфорд.

Принципно списъкът на кралицата се обявява през юни. Тази година обаче това беше отложено, за да може в него да попаднат хора със заслуги към обществото по време на първата вълна от коронавируса. Точно така в него попадна и звездата на Юнайтед.

- реклама -