Рамуш Харадинай

Рамуш Харадинай получи мандат за съставяне на правителство в Косово

Президентът на Косово даде на бившия бунтовнически командир и експремиер Рамуш Харадинай мандат за сформиране на кабинет. В продължение на три месеца страната беше в политически застой след изборите през юни.

„С указ дадох мандат на Рамуш Харадинай да състави правителство”, обяви президентът на Косово Хашим Тачи на страницата си във Фейсбук, малко след като парламентът в Прищина избра свой председател.

Коалицията, която номинира Харадинай за кандидат за премиер, спечели 39 места в парламента на изборите на 11 юни.

През трите месеца на трудни преговори, по време на които парламентът беше в колапс, Харадинай получи подкрепата на 60 депутати в своята коалиция, но не достигна мнозинство в 120-местния парламент. На 4 септември той привлече от опозиционната коалиция партията „Нов косовски алианс“, подписвайки коалиционно споразумение с лидера си Беджет Пацоли. Бившият премиер вече има коалиционно мнозинство в парламента и може да започне със съставянето на правителство.

По време на предизборната кампания, Рамуш Харадинай многократно заяви, че смята Сърбия за враг и не възнамерява да поддържа диалог с Белград. Той също отказа преки преговори с Черна гора за демаркация на границата. Сред обещанията му беше да създаде армия на Косово в рамките на 90 дни от формирането на правителство.

Завръщането на Харадинай в политическия живот се състоя веднага след решението на Апелативния съд на френския град Колмар, което отхвърли искането на Сърбия за екстрадицията му. На 4 януари френската полиция арестува политика по искане на Белград във връзка с обвиненията за военни престъпления по време на конфликта в Косово и Метохия през 1998-1999 г.

Носителят на мандата за съставяне на правителство беше премиер на самопровъзгласилата се република Косово от декември 2004 г. до март 2005 г.
- реклама -