Рамуш Харадинай благодари на Борисов за позицията му за Косово

Косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на българския министър-председател Бойко Борисов за, както се изразява той „принципната позиция по отношение на Косово и правото му да бъде част от европейското семейство“, предаде МИА.

Харадинай написа в своята страница във Фейсбук, че решението за провеждане на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския процес още по-значителен за региона.

„Косово е важна част от този процес и стои на страната на съюзниците за интеграцията на региона в Европейския съюз. Взаимното признаване със Сърбия в съществуващите граници ще отвори нашите перспективи. Силно подкрепям визията на министър-председателя Борисов за всеобхватна Европа, която надхвърля манталитета от миналия век, причинил трагедии и прецеденти. Без участието на всички страни от Западните Балкани като неразделна част от европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен. Благодаря Бойко!“, пише Харадинай.

Темата вече предизвика дипоматическо напрежение между София и Белград

Ивица Дачич

Повод за това стана острата реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич, който нападна премиера Борисов. „Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза със заканителен тон Дачич.

Повод за думите му бе отговор на нашия премиер на журналистически въпрос как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Българският премиер отговори: “По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.”

След което България и Сърбия привикаха взаимно посланиците една на друга. Днес Бойко Борисов коментира, че с Ивица Дачич са приятели и разбира, колко болезнен е за сърбите Косовския въпрос. Но, че проблемът трябва да бъде преодолян за да се продължи с интеграцията.

- реклама -