Rammstein издава албум за първи път от 10 години

Германската група Rammstein издава албум за първи път от 10 години, който в най-добрите традиции на групата успя да предизвика противоречиви интерпретации и оценки.

Групата бе обвинена, че атакува църквата и се опитва да използва Холокоста за търговски цели. Някои просто заявиха, че Rammstein не са показали нищо ново на феновете си след многогодишното си мълчание.

Въпреки това, билетите за европейското турне на групата се разграбват с голяма скорост, а за концертите на Олимпийския стадион в Берлин с капацитет от 74 хиляди души и на стадиона „Крал Бодуен“ в Брюксел за 50 хиляди души – вече са закупени.

За европейската си обиколка Rammstein носи със себе си гигантски кибрит с тегло 1,5 тона – именно това е обложката на новия албум, който носи името на групата. За транспортирането на кибрита е необходим тежкотоварен камион.

Групата записва песни заедно за първи път в историята си. Преди това участниците, чийто състав не се е променил от основаването на бандата са записвали отделно авторските си части, които са били сглобявани студийно по-късно.

„Ако „Radio Ga-Ga“ на „Куин“ можеше да намери злия си брат близнак, шеше да го открие в албума „Rammstein,“ пише изданието „Variety“ в рецензията си за албума.

По-голямата част от критиците обаче са съгласни, че макар групата да е показала корпоративното си качество, тя не е изненадала много твърдите си слушатели.

Ето някои любопитни неща за най-ярките композиции от новия диск, носещ името на групата – „Rammstein“.

Разбира се, най-остро социалната песен, която предизвика най-голям обществен резонанс в албума е „Deutschland“ („Германия“).

Няколко дни преди премиерата на видеото за тази песен в интернет през март се появи тийзър – сцена, в която членовете на групата се появяват в раирани одежди на затворници в нацистки концентрационен лагер, стоящи на скеле с примки около врата.

Комисарят на федералното правителство за борба с антисемитизма Феликс Клайн нарече видеото „безвкусна експлоатация на творческата свобода“. Бившият шеф на Централния съвет на евреите в страната Шарлот Кноблох каза, че музикантите „са пресекли червената линия“.

Директорът на Баварската мемориална фондация, Карл Фрьолер, след пускането на видеото, покани групата да посети мемориалния център на концентрационния лагер Дахау, като заяви, че „страданието и нечовешката природа на Холокоста не могат да бъдат използвани за рекламни цели“.

Песента изследва въпроса за чувството за национална гордост и патриотизъм, а 10-минутният клип интерпретира трудната история на Германия в образни форми. Веднага след пускането му в интернет се появиха многостранни интерпретации на видеото.

В клипа Германия в различните епохи се олицетворява от модела и актриса Руби Комми. В различните сцени хората, запознати с историята на Германия, ще видят битките на римляните с германците, катастрофата на дирижабъла Хинденбург, нацистките концентрационни лагери, космическите полети, както и бунтовете от май 2017 г. в Берлин.

Деликатните и сложни отношения на една страна със собственото й минало, показани във видеото, се преплитат с отношението на лирическия герой към страната му.

Резултатът е много характерен за творчеството на групата: хапещи текстове, комбинирани с характерен индъстриъл метъл звук.

В композицията „Zeig dich“, която означава „Покажи ми се” или „Открий се”, „Rammstein“ отново засягат темата за църквата. Във встъпителната част на парчето се чува църковен хор, който пее изкривени латински думи, които смътно приличат на библейските термини: „разпятие“, „святост“, „безгрешност“.

Песента се подиграва на двуличната, според авторите, същност на католическата църква и насърчава последователите й да не се крият зад лицето на Бога, извършвайки своите дела.

„Лъжливи и разглезени … Насилието на детето … Разпространение и размножаване в името на Господа“, пее Тил Линдеман, очевидно намекващ за криминалните скандали около известни религиозни фигури напоследък.

- реклама -