ВТУ

Ръководството на ВТУ „Тодор Каблешков“: Фалшификаторът на пари не е наш служител

Печатницата, в която са изпринтирани милиони евро и долари не открита във ВТУ „Тодор Каблешков“, заяви ректора на ВУЗ-ът проф. Даниела Тодорова. Тя също така отрече да е работодател на арестувания печатар, както по-рано обяви прокруратурата.

От ръкводоството на учебното заведение са категорични, че при проверката във ВТУ „нищо не е открито“ и няма данни за извършване на престъпна дейност.

„Единственото, което се изискваше от нас от СДВР, бе да отговорим дали съответен човек има трудов договор с ВТУ „Тодор Каблешков“. Такъв човек няма трудов договор с висшето училище. Абсолютно сме отворени за съдействие към органите на реда“, каза проф. Тодорова.

Ръководителят на СДВР Георги Хаджиев коментира по-рано, че няма данни дали ръководството на университета е знаело за извършването на престъпна дейност. Според разследващите, парите са печатани по заявка, а фалшификаторите са получавали 10% от произведената сума.

„Към ВТУ функционира ЕООД, което се занимава с „провеждане на различни курсове, отпечатване на рекламни материали, учебници, научно-изследователска литература“, каза проф. Тодорова.

Печатницата е актив на дружеството, a обвиняемият е бил служител на фирмата, не на университета, твърди тя. Според Търговския регистър – Висшето транспортно училище е едноличен собственик на „ВТУ Каблешков“ ЕООД, което отговаря на описания от ректора предмет на дейност. Негов управител е Петър Колев.

- реклама -