д-р Димитър Петров, Пирогов, хоспитализации Пирогов, проф. Иван Поромански, проф. Асен Балтов
Снимка: БГНЕС

Ръководството на „Пирогов” обяви, че прекратява протестите

Протестите на служителите на „Пирогов“ спират, реши ръководството на лечебното заведение

Протестите на служителите на „Пирогов“ спират, реши ръководството на лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра. Решението за прекратяване на протестните действия е взето, след проведената среща на началници от болницата, синдикати, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Медици от болницата обаче са категорични, че няма да се съобразят с решението на ръководството и ще излязат на планирания протест пред сградата на Президентството в 18:00 часа. На него те ще поискат оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и на ръководството на НЗОК. Това обяви за DarikNews.bg д-р Дияна Димитрова – лекар в мултипрофилното Спешно отделение на „Пирогов„.

По думите ѝ протестът остава заради „обидата, която нанесоха на всички и най-вече на човека, който изнесе цялата пандемия на раменете си“.

Димитрова е категорична, че част от лекарите не са удовлетворени от проведената среща със здравния министър в сряда. Според нея, на срещата е трябвало да бъде поканен и проф. Асен Балтов. „Защо трябваше да се играят тези циркове“, възмути се д-р Димитрова.

И заключи: „Излезе, че вместо да наградят лекарите, които работиха по време на пандемията, те изсипаха цялата тази помия„.

Дотук се стигна, след като миналата седмица от здравното министерство обявиха, че отстраняват проф. Асен Балтов от поста началник на „Пирогов“, заради нарушения за над 1 млн.лв. и над 400 „фиктивни“ пациенти с грешни диагнози. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че е един от тях. Проф. Балтов отрече да са извършвани нарушения, последваха и протести пред болницата в негова защита. А за тази вечер бе обявен и протест пред сградата на Президентството.

По-рано днес, в прессъобщение, от ръководството на болницата и от синдикатите обявиха, че протестите спират.

Източник: ДарикНюз

- реклама -