ЧЕЗ Инерком КЗК сделка цена ток увеличение тарифа КЕВР Иван Иванов Гинка Върбакова комисия доклад авария ток електрозахранване

Български инвеститор с по-добра оферта за акциите на ЧЕЗ пред индийския кандидат-купувач

ЧЕЗ започва ексклузивни преговори с българската компания „Еврохолд“ за българските си активи. Енергийното дружество се отказа да преговаря за продажбата на българските активи на индийския инвеститор „Индия пауър“. Това пише чешкият вестник „Лидове новини“, позовавайки се на свои източници.

„Еврохолд“ имала по-привлекателно предложение от индийците, но не е ясна сумата в офертата.

Говорителката на ЧЕЗ Прага Алис Хоракова е потвърдила пред „24 часа“, че българският холдинг е дал по-добра оферта, но подчерта, че „Индия пауър“ все още се бори за сделката.

Миналата седмица стана ясно, че окончателно от преговорите отпада и българската „Инерком“ на Гинка Върбакова, след като КЗК спря сделката. По неофициална информация договорена сума с „Инерком“ преди година била 355 млн. евро.

От „Еврохолд“ съобщиха в началото на месеца, че ще финансират сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Чешкото издание подчертава, че българската компания „Еврохолд“ няма опит в областта на енергетиката. Дружеството се занимава със застраховане, финансови услуги, лизинг и продажби на автомобили. Акциите му се продават на Софийската фондова борса.

- реклама -