Ръководният състав на Държавния департамент подаде оставка – СНИМКИ

Ръководният състав на Държавния департамент на САЩ подаде оставка.

Това е най-масовото напускане в институцията до момента, съобщава в.“Вашингтон пост“. Напускането става дни след встъпването в длъжност на новия държавен секретар Рекс Тилерсън. Това създава необичаен вакуум в ръководството на външното ведомство. Същевременно, редица дипломати са били уведомени, че няма да запазят постовете си, които са на пряко подчинение на Белия дом.

Въпреки че технически дипломатите не са уволнени, администрацията на Тръмп предпочете да смени високопоставени служители. Те отговарят за 13-те отдела, които се занимават с политика и други въпроси.

Засегнати са служители на ниво помощник-секретар и нагоре, посочват от Държавния департамент

Очаква се новият държавен секретар Рекс Тилърсън да бъде утвърден до понеделник и следващата седмица да поеме функциите си. До няколко дни ще бъде обявен заместникът на Тилърсън.

Виктория Нюланд, която отговаряше за американската политика в Европа и Азия, подаде оставка още преди встъпването на Тръмп в длъжност.
По правило, дипломат от кариерата остава на поста си до избора на негов наследник и тогава трябва или да поиска да бъде назначен на друга работа или му казват, че повече няма как да бъде в услуга и служителят тихо се оттегля, казва бивш високопоставен служител в Държавния департамент.

- реклама -