Ръкописите на Кафка са собственост на еврейската държава постанови израелски съд

Върховният съд на Израел определи, че ръкописите на Франц Кафка са собственост на Националната библиотека на Израел. Така сложи край на продължителна съдебна битка, съобщиха юридически източници.

Най-висшата съдебна инстанция на Израел отхвърли в неделя жалба на наследниците на Макс Брод – приятел на Кафка, на когото писателят завещал ръкописите си.

Кафка и Брод

Кафка пожелал след смъртта му Брод да изгори написаното. Кафка умира през 1924 година. Но приятелят му не се съобразил с волята на писателя и взел документите със себе си при бягството си от Чехословакия през 1939 година.

Брод емигрирал в Палестина и упълномощил секретарката си Естер Хофе след смъртта му по волята на Брод да предостави ръкописите на Еврейския университет в Йерусалим, на общинската библиотека в Тел Авив или на друга организация в Израел или в чужбина.

Брод умира през 1968 година. Сътрудничката му Хофе също задържала ръкописите и ги разделила между двете си дъщери. Тава предизвикало многобройни съдени битки. Майката починала през 2007 година. Тя успяла да продаде ръкописа на „Процесът” за 2 милиона долара.

В процеса срещу наследничките на Хофе, започнал през 2009 година, държавата Израел изиска те да предадат документите, които включвали и непубликувани творби, тъй като това била волята на Брод.

Дъщерите на Хофе отказали, изтъквайки, че документите, чиято стойност е оценена на милиони долари, били предадени на майка им от Брод. Затова тя можела да се разпорежда с тях както намери за добре.

В решението си Върховният съд посочва, че Макс Брод не е искал собствеността му да бъде продадена на най-висока цена. Искал е тя да намери подходящото си място в литературна или културна среда.

Семейство Хофе държеше ръкописите в банкови сейфове в Израел и Швейцария. Само  от време на време продаваше някои текстове на колекционери.

- реклама -