„Союз МС-10“ с екипаж за МКС аварира при изстрелването, космонавтите са живи

Ракета „Союз МС-10“ с новия екипаж за Международната космическа станция аварира по време на изстрелването от космодрума „Байконур“ в Казахстан. Екипажът се е приземил аварийно на земята, съобщи ТАСС. Космонавтите са живи и спасители пътуват към тях.

На борда на „Съюз МС-10“ са се намирали руският космонавт Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг.

„Авария на носителя“, съобщил дикторът по време на прякото излъчване на изстрелването. По думите му, екипажът е преминал в режим на балистично спускане.

„Екипажът се приземи. Всички са живи“, съобщи генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин в Twitter.


Той каза още, че е създадена държавна комисия, която да анализира телеметричната информация и да разследва причината за аварията. „Спасителните служби работят от първата секунда на инцидента, а аварийната спасителна система на кораба Союз-МС е сработила правилно, екипажът е спасен“, подчерта Рогозин.

Алексей Овчинин и Ник Хейг

По информация на НАСА руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хайг след кацането „са в добро състояние и са се свързали със спасителите“.

 

 

Очаква се спасителите да пристигнат на мястото на кацане на екипажа за около час и половина. Екипажът се е приземил на 20 км източно от Жезказган, Казахстан. С Алексей Овчинин и Ник Хейг е установен контакт.

Връзката с ракетата е била прекъсната няколко минути след стартирането й и след това не е била възстановена.

- реклама -