MH17 разследване ракета Русия територия

Ракета, изнесена от Русия е свалила малайзиския самолет MH17

Ракетата, която е свалила малайзийския самолет MH17 над Украйна е била изнесена от територията на Русия. Това показва доклад на Международната следствена група, разследваща инцидента от 2014 г.

MH17 разследване ракета Русия територия

MH17 е бил свален над източната част на Украйна от ракета БУК внесена в про-руската зона на източната част на Украйна от Русия. Това обяви ръководителят на холандския екип по разследването, Уилбърт Паулисена.

Според разследващите самолетът „Бойнг“ на Малайзийските авиолинии е бил уцелен с ракета, изстреляна от района на населеното място Первомайское, на юг от Снежное, което по това време е контролирано от украинските бунтовници.MH17 разследване ракета Русия територия

Разследването

Тези изводи са първите, съобщени официално от групата прокурори от Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна, които водят  разследването за в свалянето на самолета.

Русия отхвърли като пристрастен и политически мотивиран международния доклад за сваления над Украйна малайзийски самолет

Русия категорично отхвърли оповестените днес заключения на международния разследващ екип, че малайзийският самолет е свален с руска ракета.

В изявлението си говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че оглавяваното от Холандия разследване е било предубедено и политически мотивирано.

„Произволно определяне на виновния и измисляне на желаните резултати стана норма за нашите западни колеги“, каза Захарова.

Говорителката се оплака, че международните следователи не са допуснали руското правителство да играе пълноценна роля в разследването.

Производителите на ракетите „Бук“ оспориха заключението на международната следствена група

Производителят на руските зенитни ракетни системи „Бук“ оспори заключенията на международната разследваща комисия, че малайзийският пътнически самолет е свален през 2014 г. с ракета, изстреляна от район под контрола на промосковските сепаратисти в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Михаил Малишевски, съветник на директора на руския консорциум „Алмаз-Антей“, ракетата вероятно е дошла от район, контролиран от украинските правителствени сили.

Проруските сепаратисти в Украйна отрекоха да са изстрелвали ракета Бук

Проруските сепаратисти в Източна Украйна отрекоха да са изстрелвали ракета Бук през юли 2014 г. срещу полет МН17 на Малайзийските авиолинии и обясниха, че нямат такива оръжия, предаде Франс прес.

Самолетът на Малайзиските авиолинии по маршрута Амстердам-Куала Лумпур беше свален над източната част на Украйна на 17 юли 2014 г. Всички 298 души на борда, включително 196 холандски граждани загинаха.

 

- реклама -