Райна Кабаиванска с отличие от НС за 24 май

Оперната прима Райна Кабаиванска беше сред наградените от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева български и италиански граждани по повод 24 май, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Председателят на парламента беше начело на българската делегация, която традиционно посещава Рим и Ватикана за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

На приема в българското посолство в Рим присъства и председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, заедно с македонската делегация, която е в града за честването на 24 май.

Наградени за принос за развитието на българо-италианските отношения бяха още проф. Джузепе Дел Агата – италиански българист, литературовед, преводач, професор в Университета на Пиза; Джино Марота – кмет на град Челе ди Булгерия, проф. Красимир Станчев – дългогодишен преподавател по български език в Университета „Рома Тре“ в Рим; Жана Яковлева – директор на Българския културен институт в Рим; Нели Атанасова – председател на Културна асоциация „Феникс” в Рим.

Парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, беше на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май. В състава на делегацията бяха председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея имаше представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

- реклама -