Градска художествена галерия – Пловдив представи картини на Златю Бояджиев пред австрийската публика

В Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена се откри изложбата „Златю Бояджиев – живописец на традиционния български бит. Гостуване във Виена по повод Българското председателство на ЕС“.

Едновременно с неговото творчество беше представен и съвременният повдивски художник Стоян Куцев. Проявата е втора част от съвместния проект на БКИ „Дом Витгенщайн“ и Градска художествена галерия – Пловдив, с която се популяризира културното наследство на бъдещата европейска столица на културата Пловдив – 2019.

Осъществява се с подкрепата на Министерството на културата.
Изложбата откри директорът на „Дом Витгенщайн“ доц.д-р Румяна Конева, която

изтъкна, че чрез самобитността в творчеството на Златю Бояджиев могат да бъдат открити значими европейски универсалности, защото „посланията на неговите картини от Монмартр и българските селски пейзажи говорят за всеобщ европейски уют“.
Директорът на Галерията Красимир Линков представи подробно проекта и участието в него на съвременния пловдивски художник Стоян Куцев и още трима творци. Изкуствоведът проф. Улрих Ганзерт наблегна на дълбокия психологизъм в картините на Златю Бояджиев, както и на изумителната воля, която българският творец проявява през втория етап на своето творчество, рисувайки с лявата ръка.

На откриването на изложбата присъстваха и много австрийски художници, които не скриха своето възхищение от срещата с българското изкуство.

Председателката на дружеството на професионалните художници в Австрия Бертхилт Циерл изрази огромното си желание за тясно сътрудничество с Градска художествена галерия – Пловдив, както и със Съюза на българските художници.
Заключителната част на проекта включва съвместна изложба на Димитър Воденичаров (живопис) и Васил Маргаритов (скулптура), която ще се открие на 6 март.

Замисълът да се покажат български класици заедно със съвременни пловдивски художници, е свързан с идеята да се покрие един широк диапазон от богатото културно наследство на Пловдив и европейската му равнопоставеност днес. На откриването на изложбата присъства г-жа Нина Симова – съветник и заместник-ръководител на посолството на България в Австрия.

- реклама -