Сн: кадър bTV

Радослав Рибарски: Мораториумът печели време за анализи по всички основни линии, които касаят потребителите

Нямаме дефиниция за енергийната бедност, която щеше да направи ясно разделение кой трябва да бъде подпомогнат и кой ползва неефективно електрическата енергия на битовия пазар. Това решение печели време за анализи. За едни е справедливо, за други – не, но не адресира всички проблеми в тази цялост. Един анализ ще покаже цялата картина на нещата. Това заяви председателят на временната комисия за енергийната криза Радослав Рибарски.

Той смята, че са нужни анализи по всички основни линии, които касаят потребителите.

„Поскъпването на електрическата енергия варира в зависимост от района, но има около 11-12% нарастване на цената за бита. Също така има голямо нарастване на топлинната енергия за София за разлика от Пловдив – и двете топлофикации са на газ, но на едното място нараства с 30%, а на другото – с 3%. Трябва да се направи анализ кое води до тази разлика“.

Необходим е анализ и по въпроси като тези каква е възможността за по-евтина енергия, която да идва предимно от АЕЦ, какви са възможностите за обиране на ралзични маржове по веригата и кой и как би трябвало да бъде компенсиран.

Председателят на временната комисия за енергийната криза изрази и притесненията си, свързани с потребителите на битов природен газ.

„В момента този мораториум не ги засяга, те изпитват голямо затруднение от постоянно нарастване на цените на газа“, каза той.

Радослав Рибарски уточни, че трябва да се провери и какво може да бъде направено за небитовите потребители, които купуват на свободен пазар, а високата цена там се пренася върху всички продукти, които те произвеждат.

Източник: bTV

- реклама -