Гайдарски, детска болница НЗОК

Радослав Гайдарски: Няма как с 20 милиона лева да бъде изградена детската болница в двора на Александровска

„Идеята за комплексна детска болница е много добра. Идеята не е нова – тя беше замислена през 1976 година“.

Това заяви в студиото на Европа сутрин бившият министър на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Първата копка на болницата беше направена през 1976 година от Тодор Живков, по идея на тогавашния шеф на педиатрията, разказа Гайдарски. Почти 40 години сградата тъне в разруха.

Обявеният срок (средата на 2020 година) за довършване на сградата, обявен от здравното министерство е нереалистичен, смята Гайдарски. Тази болница, заедно с друга в двора на Александровска болница, са били обследвана през 2007 година. Докладът много подробно описва техническите параметри на двете сгради. Категорични са изводите, че сградата, предвидена не може да бъде възстановена. За 20 милиона лева не може да се изгради нова болница.

А идеята е добра, такава болница трябва да има, категоричен е бившият министър.

Той смята, че всички педиатрични клиники трябва да се прехвърлят на едно място, с изключение на тези в провинцията, които ще запазят своите функции.

Гайдарски е категоричен, че Фондът за лечение на деца е работел много добре дълги години. След многобройни реформи работата зацикли и сега отиването му в НЗОК няма никаква логика, смята той.

Назначаването на хора, които не могат да управляват такава структура е довело до всички проблеми, каза Гайдарски по повод даването на бюджета на касата на съда от страна на БСП.

Реформи в здравеопазването няма.

Аз бих посъветвал министъра да провери как от 40 милиона просрочени задължения на болничните заведения през 2009 година те са се увеличи повече от 10 пъти до сега. И как може директори на болници с дългове да си купуват имоти в чужбина и България.

БСП са готови за предсрочни избори през 2019 година, заяви Гайдарски. А относно призивът на Ахмед Доган за програмно правителство, той определи като желание на ДПС да влезе във властта. „Ние сме категорично против идеята за програмен кабинет“, заяви Гайдарски.

Цялото интервю вижте:

 

 

- реклама -