Радомир Чолаков, удар, таран, партия, Кирил Петков, Асен Василев

Радомир Чолаков, ГЕРБ – СДС: Внасяме спешен законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс

Внасяме спешен законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това каза Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ – СДС по време на брифинг в Народното събрание предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„С оглед на обстановката, която възниква в парламента, смятаме, че много бързо трябва да бъде гледан Изборният кодекс. Знаете, че по време на предизборната кампания давахме редица брифинги, за да обърнем внимание върху някои несъвършенства на това, което беше прието на Разпети петък и което доведе до напрежение в обществото. Ако ще има нови избори, искаме веднага да бъдат коригирани тези грешки, които бяха допуснати в ИЗборния кодекс на Разпети петък. Предложенията ни са следните – въвежда се пълно равенство между гласуването с машинни и хартиени бюлетини. В абсолютно всичкисекции да има и машини, и хартиени бюлетини. И на гражданите да бъде дадено право на избор с какво искат да гласуват, за да се спре този спад в изборната активност, на който бяхме свидетели. Секции в чужбина, които не са членки на ЕС, да се осигурят технически лица български граждани. В страните, които са членки на ЕС да се осигурят технически специалисти за обслужване на машините – местни лица, които знаят български език“, каза още Радомир Чолаков.

Той заяви, че ГЕРБ предлагат техническите устройства за машинно гласуване и софтуерът да бъдат собственост на българската държава и да бъдат предприети спешни мерки за изкупуване на машините.

- реклама -