Радев: Зографският манастир продължава да бъде пазител на православието и стълб на истината

Светата Зографска обител продължава да бъде пазител на Православието и на чистото учение на вярата, стълб и крепител на истината.

Това каза президентът Румен Радев

в приветствието си към игумена на

манастира „Св. Великомъченик Георги Зограф“ архимандрит Амвросий и към монасите от обителта при посрещането на държавния глава, който е на посещение в Света гора, цитиран от „Дарикнюз„.

Румен Радев Атон
Президентът изрази пред архимандрит Амвросий своето и на българския народ преклонение пред отговорното монашеско служение,

което укрепва православното единство.

Румен Радев подчерта, че и занапред може се разчита на подкрепа от българската държава за по-нататъшното утвърждаване на Зографския манастир като значим център на православното монашество и на българската духовност.

Румен Радев Атон

По-рано държавният глава проведе среща с духовното ръководство на автономната монашеска общност Света гора в административния център Карея.

„За всяко българско сърце словосъчетанието „Света Гора“ е свято, свещено и вдъхновяващо“, посочи президентът Румен Радев,

откроявайки неразривната вековна връзка

между Света гора и българския народ. Той изрази надежда, че хилядолетните връзки, които обединяват Атон и българския народ, ще се засилват и обогатяват все повече чрез взаимни посещения и духовно ползотворни инициативи.
Румен Радев Атон
„Никога няма да забравим паметното посещение на светите мощи на Солунските братя, които дойдоха за благословение на българския народ именно оттук“, подчерта държавният глава и изказа признателност за благословението на 24 май

мощите на Св. Св. Кирил и Методий да бъдат в България.

Президентът изтъкна, че примерът на братолюбието и взаимното уважение, който Света Гора дава на цялото човечество, е радващ на фона на днешните тежки предизвикателства, пред които е изправен светът.

„На този малък като човешка длан полуостров

съжителстват в мир, любов, взаимопомощ и взаимно уважение, като едно семейство, монаси от много народности“, отбеляза Румен Радев. В столицата на Монашеската република Атон президентът

посети и Протатския храм „Успение Богородично“.

В рамките на посещението си в Зографския манастир президентът Румен Радев участва в засаждането на акациеви дръвчета, с цел да бъде укрепен застрашения от свлачище склон над манастира.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено