Радев: Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил усилие за изграждане на политическа алтернатива

Зеленски биография

Фотосесиите не са политика, не съм избран да прегласям на правителството. Това заяви президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ по повод прехвърчането на искри между него, управляващите и премиера Бойко Борисов.

Демокрацията я застрашава чувството за несправедливост и корупцията, заяви президента. Според него това е изкарало хората по улиците.

Правителството да търси диалог не с мен, а с българските граждани.

Днес правителството не изпълнява собствената си програма, Парламентът произвежда лобистни текстове. Готов съм да обсъждам не програми, а визии за бъдещето. „Визия за България“ не е приета вече програма. Правете разликата. Запознах се с нея.

Старая се да говоря принципно и обосновано и благодаря на всеки, който го прави, независимо дали е БСП или граждани.

Спешно трябва да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборния процес и да се работи спешно за изграждане на стратегическа алтернатива. Виждате, че недоволството расте.

Да осигурим широко представителство на гражданите в контрола на управляващите. Да върнем доверието в изборите на първо време. Трябва да има прозрачност при броенето на гласовете. Всеки гражданин трябва да види на своя телефон как в неговата избирателна комисия броят гласовете.

Трябва да се повишат изискванията към депутатските закотопроекти, които станаха олицетворение на лобизма. Да има обществено обсъждане, оценка за въздействия, да не се допускат съществени промени в законите само с едно четене.

 Защо не е времето за предсрочни избори?

Да се работи за стратегическа алтернатива, поиска президента на въпрос защо не е време за предсрочни избори, но критикува кабинета.

Според държавният  глава трябва да се върне доверието на хората към българските избори, че те се провеждат честно и прозрачно.

Ще прави ли партия?

Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил усилие за изграждане на политическа алтернатива срещу корупцията и беззаконията, заяви Радев на въпрос ще прави ли партия.

За Десислава Радева и пътните инциденти

Въпреки режисираните истерии около нея тя върши много неща, въпреки тази среда, заяви президента на въпрос за скандалите около нея. Той изтъкна, че Радева е до него и работи по много благотворителни кампании.

За напрежението в Азорско море

Моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция на една или друга държава, коментира Радев по повод задържането на украинските военни от Русия.

Накрая на интервюто, запитан защо е определен като проруски лидер, близък на Путин в книгата на американски разузнавач, Радев отговори: „По-добре да съм проруски лидер в съчинението на самозван конспиролог, отколкото в грамите на американския посланик“. Той отказа да уточни какво точно има предвид.