Радев: Няма нужда от българска делегация в Киев (Видео)

„Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката Нинова ще обясни на българите и на левите хора, че българското оръжие подхранва този конфликт. „

Суверенната българска позиция се изработва в София, не в Киев.

Няма нужда от посещение на българска делегация в Киев.

Политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи.

Призовавам българските политици, преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

Според него икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на конфликта в Украйна.

„Неслучайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко за живота и благосъстоянието на българите тук и в Украйна. Излизат редица разкрития къде отива българското оръжие.

Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, посочи Радев.

По думите му спирането на газа за България ще е истински тест за европейската солидарност. Радев допълни, че това е времето,

в което ще се види дали Европейският съюз ще помогне на най-енергийно зависимата и най-енергийно бедната държава.

„Правителството трябва да отговори защо Русия спира газа само на България и на Полша.

Спира ли се на Австрия и Германия, те как плащат и гарантират енергийната си сигурност? Също така, резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция или други страни. Ако не е, ще видим да загряват посредници.

Това означава, че навярно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква и време, и средства и означава много по-високи цени и рискове за доставките“, предупреди държавният глава.

Румен Радев подчерта, че правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва.

„Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес“,

допълни той и отново заяви категоричното си мнение, че България не трябва да предоставя военна помощ на Украйна.

 

- реклама -