Радев: Всяко поколение трябва да осмисля каква България оставя на потомците

Моралният закон, който ни оставиха нашите предци, е, че
свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си, каза тази вечер в местността Петрова нива в Бургаско президентът Румен Радев. Освободителната идея изисква безрезервно посвещаване и преклонение пред саможертвата на най-достойните, добави той.
Държавният глава участва в националния възпоменателен събор в историческата местност по повод на 118-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
В словото си Радев отбеляза, че всяко поколение трябва да осмисля каква България оставя на потомците. Длъжни сме да бдим над земята си и над паметта на загиналите, заяви президентът.
За мен е чест да бъда отново с вас в сърцето на Странджа, в този свят за всеки българин ден. Днес, на Петрова нива, се стичаме хиляди, от всички краища на Родината, за да отдадем почит към героите от Илинденско-Преображенското въстание, каза държавният глава.
Съборът на Петрова нива се състоя под неговия почетен патронаж. На събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на културата Велислав Минеков, областният управител на Бургас Мария Нейкова, народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

В ритуалите и в тържествената проверка участваха военнослужещи от ВМС и от Националната гвардейска ча

- реклама -