Радев връчи втория мандат на кандидата на ПП за премиер Николай Денков (Видео)

Радев връчи втория мандат на кандидата на ПП за премиер Николай Денков. По конституция държавният глава Румен Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание – „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Церемонията се проведе на „Дондуков“ 2.

В началото Радев изрази личното си уважение към акад. Денков и пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която е момента.

„Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с българската сигурност и призван да браня българската държава. Точно затова не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в администрацията“, заяви Радев на акад. Денков, напомняйки за изтеклите записи.

„Но аз съм призван да браня конституцията и по силата й съм длъжен да връча мандата. Неговото оползотворяване е ваше право, но в името на запазването на остатъците от политическата система и на съхраняване на България пред имиджа на партньорите“, обърна се Радев към Денков. Но го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му.

След като получи втория проучвателен мандат от президента, формацията ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

Първоначално постигнатото съгласие за ротационен премиер предвиждаше през първите девет месеца премиер да бъде акад. Николай Денков, а в следващите девет – Мария Габриел. Преговорите между двете формации бяха замразени заради скандала с изтеклите записи от Нaционалния съвет на ПП.

- реклама -