Радев връчва мандата на БСП в понеделник

Президентът ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

На 18 юли, понеделник, в 17.00 часа

на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

От БСП ще има седем дни да посочат премиер, а след това още седмица, за да посочи и министрите. След това предложеният кабинет ще бъде гласуван в НС. Ако това гласуване не е успешно, следва назначаване на служебен кабинет и отиване на избори, най-вероятно в началото на октомври.

„Основното ни предимство е, че

запазихме добрия тон с колегите. Няма да говорим с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”, каза Явор Божанков от БСП пред NOVA. Така  се очаква разговорите да започнат с „Продължаваме Промяната”, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Но от БСП заявиха, че държат на своите министри.

„Дойде новина, че България е първа в ръста на индустрията. Поставихме на нашите министри добра оценка. Аз не виждам пропуск в тяхната работа”, заяви Божанков. И БСП обаче са на мнение, че на премиерското място трябва

да застане човек от „Продължаваме Промяната”.

„Нормално е министър-председателят да е от най-голямата група”, заяви Божанков. На това мнение са и ИТН, и ДБ.

„Минчев ще бъде име на масата, но може би ще има и други. Името на Лорер не е за подценяване, той има по-голям опит и знание”, заяви Ива Митева от ИТН.

„Премиерът може да е от всяка една от формациите, но най-логично е да е от най големите”, заяви Владислав Панев от ДБ.

От ГЕРБ са на мнение, че 3 опит ще е успешен,

но смятат, че освен за премиерския пост,  ПП ще опитат до последно да извиват ръце и за други назначения.

„Малко странно е БСП да се опитва да прави правителство. Но те са зависими от ПП, всички го казват. Така че правителството евентуално ще го прави ПП, а другите три партии – БСП, ДБ и ИТН, ще играят подгряваща роля и ще се съгласяват”, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

И още – кабинет, но не с натиск отвън и без ГЕРБ

във формулата, категорични са формациите.

„Нямам представа, аз не съм виждал, но има такова желание в ГЕРБ, те се самопредлагат. Търгува Борисов с депутати, иска да се реабилитира под знамето на Евроатлантически ценности”, каза Божанков.

Четете още:

- реклама -