президент назначение съветник външна политика вероника орбецова Консултативен съвет по национална сигурност Радев съболезнования катастрофа Микре среща Румъния Австрия България стратегически съвет Иво Христов вето Закон за военното разузнаване президенство, позиция, д-р Данчо Пенчев, оставка президент, вето, Закон за търговското корабоплаване

Радев връчва мандат на Антоанета Стефанова от ИТН

Днес президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание. Това е групата на „Има такъв народ”, откъдето вече обявиха, че получат ли го – ще го върнат веднага.

Лидерът на партията Слави Трифонов съобщи чрез профила си в социалната мрежа, че предложението на партията за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова, но тя ще върне мандата в момента, в който го получи от президента.

В коментар Слави Трифонов, отново чрез Фейсбук профила си, заяви, че съставянето на кабинет в настоящата ситуация ще породи само зависимости и опроверга критиките, че бяга от отговорност.

След отказа на първите две партии да съставят правителство, парламентарната рулетка ще се завърти за трети и последен път.

Президентът ще трябва да избере парламентарна група, на която да даде последна възможност на настоящия парламент да излъчи правителство. Ако и този опит се провали, Радев ще трябва да назначи служебен кабинет.

- реклама -