Радев: Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции отхвърлихме антисемитизма

Радев: Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции отхвърлихме антисемитизма. Отбелязваме 80 г. от спасяването на българските евреи.

Днес отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Събитията са под патронажа на държавния глава.

Президентът Румен Радев откри документална изложба в Националната библиотека. През целия ден в синагогите, християнските и мюсюлманските храмове ще бъдат отслужени молитви за мир и благоденствие на България.

Междувременно в София се проведе Поход на толерантността.

Президентът Румен Радев каза, че българската държава и българските депутати, представителите на интелигенцията и българската църква са извършили изключителен подвиг и са спасили своите евреи.

„Нито един евреин не е изпратен в лагерите на смъртта. Българските институции, нашият народ отхвърлят антисемитизма. Изолирана и заплашена от окупация България бе принудена да се включи към тристранния пакт. Българите не изневериха на толерантността и съпречистността към страдащите. Хитлер не пречупи решенията на цар Борис да не допусне депортацията на нито един български поданик“, каза държавният ни глава.

Той добави, че спасяването на българските евреи продължава и днес да е пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на една справедлива кауза.

„Няма да забравим и приноса на българските евреи в антифашистката съпротива“, подчерта държавният глава.

Румен Радев добави, че 80 години след събитията безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи остава „нашата здрава морална основа в борбата с омразата, ксенофобията и съвременните прояви на антисемитизъм“.

Междувременно пред църквата „Света София“ започна шествие, инициирано от организацията на евреите в България „Шалом“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено