Радев: В РСМ се вихри антибългарска кампания, натискът е огромен

Президентът Румен Радев заяви, че натискът към България за съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС е огромен, съобщава БТА.

Натискът е огромен, за съжаление, и това е парадоксално – натиск към държавата членка в голямата си част, в по-малката част – към страната кандидат, натиск заради неразбирането на дълбочината на историческите проблеми, заяви дпрезидентът Радев Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“ в НДК. Форумът се провежда под негов патронаж в деня, в който се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.

Държавният глава посочи, че натискът е бил особено силен миналата година на проведените два европейски съвета, които бяха готови да разгледат въпросите по разширяването, но това не се случи понеже българската позиция беше отстояна.

„Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради ще доведе до отпадане на разделението. Разбира се, за да се случи това, има много работа. Работа, която България е вършила през годините. Страната ни направи много за развитието на нашите отношения. България първа призна независимостта на Северна Македония. Бяхме винаги там с протегната ръка за помощ. За съжаление, нашата приятелска политика не срещна адекватна реципрочна политика от страна на Скопие. Вихри се антибългарска кампания в нашата съседка”, каза Радев по време на събитието, съобщава Нова телевизия.

„Договорът за приятелство и добросъседство, който подписахме през 2017 г., не се изпълнява. Работата на Комисията по исторически въпроси е блокирана. Използват се всякакви механизми за натиск върху България за компромиси и вдигане на ветото. Скандалното преброяване открои широките проблеми с правата на македонските българи“, каза още Радев.

Президентът изтъкна, че големият въпрос, който предстои пред българската политика и общество, е кога България ще даде съгласие за начало на преговорния процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да бъде след като се промени конституцията и се впишат македонските българи на равноправна основа с другите части от народи, припомни президентът. Според него това трябва да стане преди началото на започване на преговорите, защото, по думите му, вече има много събития  и процеси, които ни доведоха до положение да загубим доверие.

„Престоят важни решения и нелека дилема – как да направим така, че най-бързо да започнат преговорите за това Северна Македония да влезе в ЕС, като в същото време защитим правата на македонските българи. Ясно е – трябва да търсим компромиси”, каза още държавният глава.

Според него прекратяването на езика на омразата започва с подмяната на учебниците по история, география „Недопустимо е да се възпитават бъдещите поколение на РСМ в омраза. Няма как да вървим напред, ако не се разкрият архивите на УДБА. Както всички държави от Източна Европа изживяха катарзис, така и РСМ не може да направи изключение. Тя трябва да скъса със своето тоталитарно минало, с идеологемите на комунистическия интернационал“, каза Радев.

От почти пет години имаме Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но какво се случи до момента – нима нещо се промени в политически план, единствено нотата до ООН. Каква е гаранцията, че следващите пет години нещо ще се промени в положителна посока, посочи президентът. Какви са механизмите, с които ЕС ще гарантира не просто нашия национален интерес, ще гарантира своята устойчивост по този проблем – дали в процеса по стабилизиране и асоцииране, дали в преговорната рамка, с каква пътна карта, или ще ни се предложи да направим едностранни декларации, които нямат правнообвързваща сила, каза още Радев.

Държавният глава заяви, че промяната на конституцията и вписването на една думичка „българи“ редом с другите части от народи означава, че РСМ приема европейската идея и Копенхагенските критерии. Радев коментира, че, ако парламентът на РСМ и управляващите нямат политическата воля да демонстрират съгласие с Копенхагенските критерии за членство в най-важната им част- човешките права и недескриминация, тогава за каква национална цел говорим в нашата съседка да се стреми към ЕС. Президентът добави, че вписването на македонските българи в конституцията ще бъде ясен знак и категорична заявка, че РСМ е готова, като консолидирана политика и консолидирано общество, да бъде член на ЕС.

Президентът Радев заяви още, че той е „за“ да отворим вратата на преговорите, когато видим ясни гаранции за устойчив и необратим процес по защита на нашето културно-историческо наследство.

Източник: БТА

- реклама -