Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за ескпулсирането на 70 руски дипломати и служители. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигуриа в предварително обявеният дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Това каза президентът Румен Радев пред медиите след края на срещата на НАТО в Мадрид.

Срещата на върха а НАТО се оценява като историческа, не само защото се провежда в ключов момент в една радикално променена стратегическа среда за сигурност след агресията на Русия в Украйна, но защото на тази среща бе приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010., която връща Алианса към неговата същностна мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава членка, каза след срещата президентът Румен Радев.

Това е решение с важни последци за всички държави членки – да укрепват отбранителния си потенциал, а за държавите от Източния фланг – да развиват логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да изполваме финансовите механизми на НАТО, каза той.

- реклама -